06 listopada 2009

Focaccia w towarzystwie..






Ostatnio buszując po Waszych blogach trafiłam na przepis na focaccię. Niestety nie pamiętam, gdzie to było, ale jeśli przypadkiem właścicielka tego cudownego wpisu przeczyta mojego posta, to bardzo dziękuję, gdyż focaccia dzisiaj spadła mi jak z nieba:))
Odkąd odkryłam ten wpis i zamieściłam w mojej komputerowej książce kucharskiej ( taką tez posiadam)
chodziło to za mną jak cień. I kiedy wczoraj zobaczyłam samochód rybny na naszej "wsi" od razu wiedziałam co kupić do towarzystwa szanownej Pani Focaccii ;).
Już spieszę z wyjaśnieniami: otóż tam, gdzie mieszkam (czyli tak trochę za miastem) nie ma niestety sklepu rybnego. Jest za to Pan Rybka, który zaczyna przyjeżdżać samochodem pełnym ryb, jak tylko zaczynają się temperatury ok. 0 stopni :) . Gwarantuje to świeżość i nie ma wszechobecnych much.. Od tego czasu spożycie ryb w naszej rodzinie wzrasta znacznie, czego dowodem są dzisiejsze pstrągi w towarzystwie wspomnianej wcześniej focaccii.. Użyłam przypraw do ryby przywiezionych z Grecji, i najwspanialszej oliwy jaką znam. Kupuję ją w Almie (w mieście oczywiście), widać ją na zdjęciu (taka najniższa butelka z żółtym płynem). Nazywa się Hacienda Chambergo ecologico.  Pochodzi z Sewilii i pływa w niej rozmaryn, co nadaje jej charakterystycznego posmaku. Jest po prostu pyszna!! Oprócz tego że dodałam jej do focaccii , to jeszcze nalałam do miseczki, posypałam rozbitym w moździerzu kolorowym pieprzem i maczaliśmy w tym kawałki świeżo upieczonej focaccii. Mowię Wam - Cud - Miód!! I do tego winko..
Jak tylko dokopię się do bloga w którym znalazłam przepis zaraz umieszczę tu linka. A póki co.. może któraś ma ochotę upiec to wstawię z mojej książki. jakby co to piszcie ;)
Miłego wieczoru i pogodnego weekendu!!
Posted by Picasa

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie piekłam, ale w końcu muszę.
    Jeżeli chodzi o oliwy e.v. to nie mogę trafić na tę jedyną, ulubioną, wyjątkową. Zazwyczaj kupuję taką w rozsądnej cenie. Kiedyś czytałam straszny artykuł o oliwach dostępnych w Polsce, że to zlewki, zapasy zalegające w magazynach, więc szkoda mi wydawać zbyt wiele. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo bym chciala otrzymać ten przeps:)Moglabyś mi wyslać na moj adres mailowy? kyok3@wp.pl? z góry dzieki bardzo

    OdpowiedzUsuń